Shall I Compare thee to a summer’s day Short Question Answer | Sonnet No 18

    Sonnet No 18 ,  Shall I Compare thee to a summer’s day?” written by William Shakespeare (1564 – 1616) who remains one of the greatest writers in the English Language. 

    Shall I Compare thee to a summer’s day?” is sonnet no 18 in Shakespeare’s sequence of 154 Sonnets. His form of the sonnet, 14 lines of iambic pentameter ending in a rhymed couplet, is known as the Shakespearean sonnet. 

    It has 3 quatrains followed by a couplet and follows the characteristics rhyme scheme : abab, cdcd,  efef, gg

    In Sonnet 18 Shakespeare captures forever the beauty of the young person in the very form of the poem. The poet therefore believes that this beauty, so inscribed in poetry, becomes a thing forever.

Shall I Compare thee to a summer's day Short Question Answer
Shall I Compare thee to a summer’s day

 1. What does the line “And every fair from fair sometimes decline mean”? 

Ans –  Sonnet No 18 ,  Shall I Compare thee to a summer’s day?” written by William ShakespeareIn Sonnet 18 Shakespeare captures forever the beauty of the young person in the very form of the poem.

    This above quoted line suggests that the beauty of summer decreases, in all probability this appears to be either a matter chances or nature ‘s neglect. 

2. In which month can the ” darling buds ” be seen? 

Ans –   Sonnet No 18 ,  Shall I Compare thee to a summer’s day?” written by William ShakespeareIn Sonnet 18 Shakespeare captures forever the beauty of the young person in the very form of the poem.

    In May   can the “darling buds” be seen. 

3. What shall death not brag about in Shakespeare’s poem? 

Ans –   Sonnet No 18 ,  Shall I Compare thee to a summer’s day?” written by William ShakespeareIn Sonnet 18 Shakespeare captures forever the beauty of the young person in the very form of the poem.

    The wonderment or the beauty belongs to the young person shall not brag about in Shakespeare’s poem. 

4. What kind a poem is “shall I compare thee to a summer’s day” 

Ans-  Sonnet No 18 ,  Shall I Compare thee to a summer’s day?” written by William ShakespeareIn Sonnet 18 Shakespeare captures forever the beauty of the young person in the very form of the poem.

    “Shall I compare thee to a summer’s day”  is a sonnet, also known as Shakespearean sonnet

5. How long will the young man be remembered in Shakespeare sonnet no 18? 

Ans –   Sonnet No 18 ,  Shall I Compare thee to a summer’s day?” written by William ShakespeareIn Sonnet 18 Shakespeare captures forever the beauty of the young person in the very form of the poem.

    As long as the verse is read so long will the young man be remembered in Shakespeare sonnet no 18.

6. What gives life to the poet friend in Shakespeare sonnet no 18? 

Ans –  Sonnet No 18 ,  Shall I Compare thee to a summer’s day?” written by William ShakespeareIn Sonnet 18 Shakespeare captures forever the beauty of the young person in the very form of the poem.

    The verse gives life to the poet friend in Shakespeare sonnet no 18.

7. “So long lives this ” -what is refferred to by the word “this”? 

Ans –  Sonnet No 18 ,  Shall I Compare thee to a summer’s day?” written by William ShakespeareIn Sonnet 18 Shakespeare captures forever the beauty of the young person in the very form of the poem.

    The word “this” refferred to the Sonnet no 18 ,  “Shall I Compare thee to a summer’s day”.

8. What does the “eye of heaven” refer to? 

Ans –   Sonnet No 18 ,  Shall I Compare thee to a summer’s day?” written by William ShakespeareIn Sonnet 18 Shakespeare captures forever the beauty of the young person in the very form of the poem.

    The “eye of heaven” refers to sunshines, some times the sn goes behind the clouds or it is too hot.

9. How is the “gold complexion” of the sun dimmed?

Ans –   Sonnet No 18 ,  Shall I Compare thee to a summer’s day?” written by William ShakespeareIn Sonnet 18 Shakespeare captures forever the beauty of the young person in the very form of the poem.

    The “gold complexion” of the sun is dimmed because of hot. 

10. “And summer’s lease hath all to short a date” – what is meant by summer’s lease? 

Ans –  Sonnet No 18 ,  Shall I Compare thee to a summer’s day?” written by William ShakespeareIn Sonnet 18 Shakespeare captures forever the beauty of the young person in the very form of the poem.

    Summer’s lease suggests summer is very brief. 

11. What will make the beauty of the poet’s friend eternal? 

Ans –  Sonnet No 18 ,  Shall I Compare thee to a summer’s day?” written by William ShakespeareIn Sonnet 18 Shakespeare captures forever the beauty of the young person in the very form of the poem.

    The verse of the poet will make the beauty of the poet’s friend eternal

12. What do the rough winds do in Shakespeare sonnet  no 18? 

Ans –  Sonnet No 18 ,  Shall I Compare thee to a summer’s day?” written by William ShakespeareIn Sonnet 18 Shakespeare captures forever the beauty of the young person in the very form of the poem.

    Rough winds do shake the darling buds of May. 

13. How long shall the beauty of the youth remain? 

Ans-   Sonnet No 18 ,  Shall I Compare thee to a summer’s day?” written by William ShakespeareIn Sonnet 18 Shakespeare captures forever the beauty of the young person in the very form of the poem.

    As long as the poem is read, the beauty of the youth which is captured in the poem, will remain for all time. 

14. What happens to the “darling buds of May”? 

Ans-   Sonnet No 18 ,  Shall I Compare thee to a summer’s day?” written by William ShakespeareIn Sonnet 18 Shakespeare captures forever the beauty of the young person in the very form of the poem.

    The “darling buds of May” Shaken by the rough winds. 

15. How does the poet William Shakespeare plan to beat death in sonnet no 18? 

Ans –   Sonnet No 18 ,  Shall I Compare thee to a summer’s day?” written by William ShakespeareIn Sonnet 18 Shakespeare captures forever the beauty of the young person in the very form of the poem.

    Through his creation, the sonnet no 18 ,  William Shakespeare plans to beat death in sonnet no 18.

16. “And often is his gold complexion dimmed ” – whose gold complexion is indicated here in Shakespeare’s Sonnet No 18? 

Ans-   Sonnet No 18 ,  Shall I Compare thee to a summer’s day?” written by William ShakespeareIn Sonnet 18 Shakespeare captures forever the beauty of the young person in the very form of the poem.

    The gold complexion of the poet’s friend is indicated here in Shakespeare’s sonnet no 18.

17. Mention the sonnet number of “Shall I Compare thee to a summer’s day” in the poet sequence of 154 sonnets? 

Ans-   Sonnet No 18 ,  Shall I Compare thee to a summer’s day?” written by William ShakespeareIn Sonnet 18 Shakespeare captures forever the beauty of the young person in the very form of the poem.

    The sonnet number is 18 of “Shall I compare thee to a summer’s day in the poet sequence of 154 sonnets. 

18. “So long lives this ” – Explain this line based on “Shall I compare thee to a summer’s day”? 

Ans-     Sonnet No 18 ,  Shall I Compare thee to a summer’s day?” written by William ShakespeareIn Sonnet 18 Shakespeare captures forever the beauty of the young person in the very form of the poem.

    The above quoted line suggests that As long as the poem is read, the youth’s beauty which is captured in the poem, will remain for all time. 

19.  Whom did the poet address the Sonnet No 18 to? 

Ans-   Sonnet No 18 ,  Shall I Compare thee to a summer’s day?” written by William ShakespeareIn Sonnet 18 Shakespeare captures forever the beauty of the young person in the very form of the poem.

    The poet addressed a young person or the poet’s friend in the Sonnet No 18.

20.  What shakes the darling buds of May? 

Ans-  Sonnet No 18 ,  Shall I Compare thee to a summer’s day?” written by William ShakespeareIn Sonnet 18 Shakespeare captures forever the beauty of the young person in the very form of the poem.

    Rough winds shakes the darling buds of May. 

21. Why does Shakespeare call his sonnet ‘eternal’? 

Ans –  Sonnet No 18 ,  Shall I Compare thee to a summer’s day?” written by William ShakespeareIn Sonnet 18 Shakespeare captures forever the beauty of the young person in the very form of the poem.

    Shakespeare calls his sonnet ‘eternal‘  as he said that so long as men can breathe or eyes can see, so long lives his verse and the verse gives life to the young person. As the verse’s eternal lines gives eternity to the young person so Shakespeare calls his sonnet ‘eternal’. 

22 . What season are mentioned in sonnet no 18? 

Ans –  Sonnet No 18 ,  Shall I Compare thee to a summer’s day?” written by William ShakespeareIn Sonnet 18 Shakespeare captures forever the beauty of the young person in the very form of the poem.

    Summer is mentioned in sonnet no 18.

23. What will “give life” to the poet’s friend? 

Ans –   Sonnet No 18 ,  Shall I Compare thee to a summer’s day?” written by William ShakespeareIn Sonnet 18 Shakespeare captures forever the beauty of the young person in the very form of the poem.

    The verse of the poet will “give life” to the poet’s friend. 

24. In what way is the poet’s friend more lovely and more temperate than the summer’s day? 

Ans-   Sonnet No 18 ,  Shall I Compare thee to a summer’s day?” written by William ShakespeareIn Sonnet 18 Shakespeare captures forever the beauty of the young person in the very form of the poem.

    The poet’s friend is calmer and a lot more moderate than summer through the art of him. 

25. Who sometimes shake the darling buds of May? 

Ans-  Sonnet No 18 ,  Shall I Compare thee to a summer’s day?” written by William ShakespeareIn Sonnet 18 Shakespeare captures forever the beauty of the young person in the very form of the poem.

    Rough winds sometimes shake the darling buds of May. 

26. What does Shakespeare refer to by expression “thy eternal summer “? 

Ans-   Sonnet No 18 ,  Shall I Compare thee to a summer’s day?” written by William ShakespeareIn Sonnet 18 Shakespeare captures forever the beauty of the young person in the very form of the poem.

    The expression “thy eternal summer” , refers  beauty of the young person. 

27. How long, according to Shakespeare, will his friend live in his verses? 

Ans-   Sonnet No 18 ,  Shall I Compare thee to a summer’s day?” written by William ShakespeareIn Sonnet 18 Shakespeare captures forever the beauty of the young person in the very form of the poem.

    According to Shakespeare so long as men can breathe or eyes can see and as long as this poem is read so long his friend lives. 

28. What is ‘more temperate’? 

Ans-  Sonnet No 18 ,  Shall I Compare thee to a summer’s day?” written by William ShakespeareIn Sonnet 18 Shakespeare captures forever the beauty of the young person in the very form of the poem.

    The art of the young person is more temperate. 

29. Who is ‘more temperate’ than whom? 

Ans-   Sonnet No 18 ,  Shall I Compare thee to a summer’s day?” written by William ShakespeareIn Sonnet 18 Shakespeare captures forever the beauty of the young person in the very form of the poem.

    The young person is “more temperate”  than a summer’s day. 

30. What does the ‘eternal lines ‘ refer to in ” Shall I compare thee to a summer’s day”? 

Ans-  Sonnet No 18 ,  Shall I Compare thee to a summer’s day?” written by William ShakespeareIn Sonnet 18 Shakespeare captures forever the beauty of the young person in the very form of the poem.

    The ‘eternal lines’ refers that the young person will retain his eternal summer through these eternal lines of poetry. With time his beauty will ony grow through poetry, rather than vanish in the shadow of death. 

31. How does every fair from fair sometimes decline? 

Ans-  Sonnet No 18 ,  Shall I Compare thee to a summer’s day?” written by William ShakespeareIn Sonnet 18 Shakespeare captures forever the beauty of the young person in the very form of the poem.

    Sometimes every fair from fair declines to be either matter of chance or nature’s neglect. 

32. What is the form of the sonnet “Shall I comPare thee to a summer’s day “? 

Ans –  Sonnet No 18 ,  Shall I Compare thee to a summer’s day?” written by William ShakespeareIn Sonnet 18 Shakespeare captures forever the beauty of the young person in the very form of the poem.

     The form of the sonnet is iambic pentameter ending in a rhymed couplet, and it is known as the Shakespearean sonnet

More Question :

Leave a Comment