The Poetry Of Earth Question Answer | The Poetry Of Earth Short Question Answer

“The poetry of Earth” is written by John Keats (1795- 1821) , who is formed the younger generation of the Romantic poets. Keats found poetic inspiration in Nature . He used sensuous imagery to describe the natural world with care and precision.

The Poetry Of Earth Question Answer

    In “The Poetry of Earth”, Keats uses the petrarchan form of the sonnet.  The octave follows the rhyme scheme abbaabba and the sestet, cdecde.  In the octave he presents the music of summer in the voice of grasshopper. In the sestet he presents the music of winter in the song of the cricket. The music of earth indeed never ceases.
Poetry Of Earth
Poetry Of Earth

The Poetry Of Earth Short Question Answer

    “The poetry Of Earth” is a petrarchan form of the sonnet written by John keats who is formed the younger generation of the romantic poets. In this poetry keats celebrates  the music of earth which is never ceases. In this poem the octave follows the rhyme scheme abbaabba and the sestet, cdecde. Keats uses music as a symbol of poetry. It is a continuous celebration through the cycle of season. The grasshopper carries the music through the warmth of summer while the cricket warms the winter frost with its music. 

1. Whose voice shall run from hedge to hedge? 

Ans “The poetry Of Earth” is a petrarchan form of the sonnet written by John keats who is formed the younger generation of the romantic poets. In this poetry keats celebrates  the music of earth which is never ceases.
    Grasshopper’s voice shall run from hedge to hedge. 

2. What does keats celebrate in the poem “The poetry of Earth”? 

Ans “The poetry Of Earth” is a petrarchan form of the sonnet written by John keats who is formed the younger generation of the romantic poets. In this poetry keats celebrates  the music of earth which is never ceases.
    Keats celebrates the music of earth which never ceases, actually it is a celebration through the cycle of seasons. 

3. What might one hear in a lone, cold and silent winter evening? 

Ans–  “The poetry Of Earth” is a petrarchan form of the sonnet written by John keats who is formed the younger generation of the romantic poets. In this poetry keats celebrates  the music of earth which is never ceases.
    The song of cricket might one hear in a lone, cold and silent winter evening., 

4. Where do the birds hide when they are ‘faint’ with the hot sun’? 

Ans–  “The poetry Of Earth” is a petrarchan form of the sonnet written by John keats who is formed the younger generation of the romantic poets. In this poetry keats celebrates  the music of earth which is never ceases.
    The birds hide in cooling trees, when they are   ‘faint with the hot sun’

5. Where does the Grasshopper rest? 

Ans–  “The poetry Of Earth” is a petrarchan form of the sonnet written by John keats who is formed the younger generation of the romantic poets. In this poetry keats celebrates  the music of earth which is never ceases.
    The Grasshopper rests at ease beneath some pleasant weed. 
   
     ” He rests at ease beneath some pleasant weed”.

6. From where is the shrill song of the cricket heard in “The poetry of Earth” ? 

Ans–  “The poetry Of Earth” is a petrarchan form of the sonnet written by John keats who is formed the younger generation of the romantic poets. In this poetry keats celebrates  the music of earth which is never ceases.
    From the stove the shrill song of the cricket heard in “The poetry of Earth”.

7. Where was the Grasshopper seen in summer? 

Ans–  “The poetry Of Earth” is a petrarchan form of the sonnet written by John keats who is formed the younger generation of the romantic poets. In this poetry keats celebrates  the music of earth which is never ceases.
    The Grasshopper was seen in the new – mown mead from hedge to hedge. 

8. Who was ” Never done/ with is delights? 

Ans–  “The poetry Of Earth” is a petrarchan form of the sonnet written by John keats who is formed the younger generation of the romantic poets. In this poetry keats celebrates  the music of earth which is never ceases.
    Grasshopper was never done with its delights. 
          “In summer luxury, -, he has never done 
            With his delights”.

9. Who takes the lead in summer luxury? 

Ans–  “The poetry Of Earth” is a petrarchan form of the sonnet written by John keats who is formed the younger generation of the romantic poets. In this poetry keats celebrates  the music of earth which is never ceases.
    Grasshopper takes the lead in summer luxury.  
  “That is the Grasshopper, ‘- he takes the lead”

10.  “A voice will run… ” – whose voice is refferred to here? 

Ans–   “The poetry Of Earth” is a petrarchan form of the sonnet written by John keats who is formed the younger generation of the romantic poets. In this poetry keats celebrates  the music of earth which is never ceases.
    Here suggesting the movement of the grasshopper, so the voice of grasshopper will run.

11. Who is half lost in drowsiness in “The Poetry Of Earth”? 

Ans –  “The poetry Of Earth” is a petrarchan form of the sonnet written by John keats who is formed the younger generation of the romantic poets. In this poetry keats celebrates  the music of earth which is never ceases.
    Someone who is half asleep in the warmth of the house,  he / she is half lost in drowsiness in ‘The Poetry of Earth’.

12. “Has wrought a silence” – what does ‘wrought’ mean? 

 
Ans–  “The poetry Of Earth” is a petrarchan form of the sonnet written by John keats who is formed the younger generation of the romantic poets. In this poetry keats celebrates  the music of earth which is never ceases.
    Here ‘ wrought‘ mean creating something. 

13. “….. from the store there shrills” – what does  ‘shrills ‘ refer to? 

Ans –  “The poetry Of Earth” is a petrarchan form of the sonnet written by John keats who is formed the younger generation of the romantic poets. In this poetry keats celebrates  the music of earth which is never ceases.
    Shrills refer to the stove .

14. Why does the music of earth never cease? 

Ans –  “The poetry Of Earth” is a petrarchan form of the sonnet written by John keats who is formed the younger generation of the romantic poets. In this poetry keats celebrates  the music of earth which is never ceases.
    The music of earth never ceases because it is a continuous celebration through the cycle of seasons and the grasshopper carries the music through the warmth of summer while the cricket warms the winter frost with its music. 

15. Who is taking the lead and why? 

Ans–   “The poetry Of Earth” is a petrarchan form of the sonnet written by John keats who is formed the younger generation of the romantic poets. In this poetry keats celebrates  the music of earth which is never ceases.
    The Grasshopper is taking the lead because during the summer the natural world has gone still and quite because of the heat.  
          But one can hear the grasshopper delighting in the in the pleasure of summer 

16. “The poetry of Earth is never dead” – what does the expression ‘the poetry of earth’ symbolize? 

Ans –   “The poetry Of Earth” is a petrarchan form of the sonnet written by John keats who is formed the younger generation of the romantic poets. In this poetry keats celebrates  the music of earth which is never ceases.
    The expression ‘the poetry of earth ‘ symbolizes  the music of earth. Therefore Nature has found a way to continue its song in different seasons and the poetry is beautiful and continue to exist no matter what the season. 

17. Why does keats make the voices of the grasshopper and the cricket follow each other? 

Ans–  “The poetry Of Earth” is a petrarchan form of the sonnet written by John keats who is formed the younger generation of the romantic poets. In this poetry keats celebrates  the music of earth which is never ceases.
    Keats makes the voices of the grasshopper and cricket follows each other in order to prove that music never ceases. 

18. “On a lone winter evening, when the frost/  Had…. ” – what has the frost done in the winter evening? 

Ans –  “The poetry Of Earth” is a petrarchan form of the sonnet written by John keats who is formed the younger generation of the romantic poets. In this poetry keats celebrates  the music of earth which is never ceases.
    Frost has wrought a silence in the winter evening. 
    

19. Why are the ‘Grasshopper’ and the ‘cricket’ written in capital letters in the poem? 

Ans –  The Poet talks about the poetry of the earth by describing the songs of the grasshopper and the cricket.   In this poem the two insects stand for two things – the grasshopper represents the season of summer and the cricket represents the season of winter. That is why the  ‘Grasshopper’ and the ‘cricket’ written in capital letters in the poem. 

20. What do you mean by “Summer luxury” ? 

Ans –   “The poetry Of Earth” is a petrarchan form of the sonnet written by John keats who is formed the younger generation of the romantic poets. In this poetry keats celebrates  the music of earth which is never ceases.
    The word  ‘summer luxury’ suggesting the pleasure of summer. 
 
     “In summer luxury, – he has never done 
       With his delights ; ” 

21. What does the expression ‘nature changing course ‘ suggest? 

Ans –  “The poetry Of Earth” is a petrarchan form of the sonnet written by John keats who is formed the younger generation of the romantic poets. In this poetry keats celebrates  the music of earth which is never ceases.
    The expression ‘nature changing course’ suggests the cycle of season.  And here in this poem ‘The poetry of Earth’ keats present a continuous celebration though the cycle of season. 

22. “He has never done with his delights” – whose delights are spoken of here? 

Ans –  “The poetry Of Earth” is a petrarchan form of the sonnet written by John keats who is formed the younger generation of the romantic poets. In this poetry keats celebrates  the music of earth which is never ceases.
    The delights of grasshopper are spoken of here. 

23. What brings warmth to winter evening in keat’s  “The poetry of Earth” ? 

Ans –   “The poetry Of Earth” is a petrarchan form of the sonnet written by John keats who is formed the younger generation of the romantic poets. In this poetry keats celebrates  the music of earth which is never ceases.
    The song of cricket brings warmth to winter evening in keat’s “The poetry of Earth”

24. Where does grasshopper take rest? 

Ans –  “The poetry Of Earth” is a petrarchan form of the sonnet written by John keats who is formed the younger generation of the romantic poets. In this poetry keats celebrates  the music of earth which is never ceases.
    Grasshopper takes rest at ease beneath some pleasant weed. 

25. Whose delights never come to an end? 

Ans –  “The poetry Of Earth” is a petrarchan form of the sonnet written by John keats who is formed the younger generation of the romantic poets. In this poetry keats celebrates  the music of earth which is never ceases.
    The delights of Grasshopper never come to an end. 
        “He has never done 
          With his delights”

26. What makes the birds tired in summer? 

Ans –  “The poetry Of Earth” is a petrarchan form of the sonnet written by John keats who is formed the younger generation of the romantic poets. In this poetry keats celebrates  the music of earth which is never ceases.
    Hot sun or  the temperature of sun makes the birds tired in summer. 
       “When all the birds are faint with the hot sun”, 

27. What is the grasshopper never done with? 

Ans –  “The poetry Of Earth” is a petrarchan form of the sonnet written by John keats who is formed the younger generation of the romantic poets. In this poetry keats celebrates  the music of earth which is never ceases.
    The grasshopper is never done with its delights. 
      “In summer luxury, – he has never done 
      With his delights;” 

28. To whom does the cricket’s song seem to be the Grasshopper ‘s? 

Ans –  “The poetry Of Earth” is a petrarchan form of the sonnet written by John keats who is formed the younger generation of the romantic poets. In this poetry keats celebrates  the music of earth which is never ceases.
    Someone who is half lost in drowsiness, he / she seems the cricket song to be the Grasshopper’s.  

29. What kind of pattern the sonnet “The poetry of Earth ” follows? 

Ans –  “The poetry Of Earth” is a petrarchan form of the sonnet written by John keats who is formed the younger generation of the romantic poets. In this poetry keats celebrates  the music of earth which is never ceases.
    The sonnet “The poetry of Earth” follows the octave + sestet pattern. 
     In the octave keats presents the music of summer in the voice of Grasshopper.  And in the sestet he presents the music of winter in the son of the Cricket. 

30. When do the birds take to refuge in the cooling trees? 

Ans –   “The poetry Of Earth” is a petrarchan form of the sonnet written by John keats who is formed the younger generation of the romantic poets. In this poetry keats celebrates  the music of earth which is never ceases.
    The birds take to refuge in the cooling trees when they are faint with the hot sun. 
                    “When all the birds are faint with the hot sun, 
                      And hide in cooling trees,”

Leave a Comment